Altınbeşik Mağarası Milli Parkı Nerede?
Bu makalemizde Altınbeşik Mağarası milli parkı hakkında gerekli olan bilgileri sizlere aktaracağız. Mağara Antalya’nın İbradı ilçesinde bulunmaktadır. Altınbeşik Düdensuyu Mağarası ilk olarak 1966 yılında bölgedeki Oima Piner Barajı’nın araştırılması sırasında keşfedilmiştir. Adını en üstte bulunan Altın Beşik Tepesi’nden almaktadır. 1966’dan 1967’ye kadar İngiltere ve Fransa’da mağara kaşifleri ile ilk deneyler yapılarak halka tanıtıldı.
Altınbeşik Mağarası Nerededir?
Makalamizin bu bölümünde Altınbeşik Mağarası nerededir? bu soruyu açıklayacağız. Antalya’ya 26 km uzaklıkta altınbeşik köyünde yer almaktadır. Antalya’dan batıya, Çakırlar köyü üzerinden Geyikbayırı köyüne gidebilirsiniz. Köyün merkezinden yürüyerek 5 dakikada mağaraya ulaşabilirsiniz. Toplam uzunluğu 120 m olan mağaranın en derin yeri 6,5 m olup, gezip görmeye değer bir mağaradır ve araştırmalar devam etmektedir. Genellikle kuru, bazen aktif bir mağara türüdür. Yazın tamamen kurur ve yağışlı mevsimde yeraltı suları yükseldiğinde mağaranın tabanı sular altında kalır. Mağaranın sıcaklığı yaz aylarında dışarıya göre daha serindir. Sonbahar, dışarıdaki kadar sıcaktır.
Altınbeşik Mağarısı’nın Özellikleri
Makalamizin bu bölümünde Altınbeşik Mağarasının özellikleri hakkında bilgi vereceğiz. Mağaradan çıkan su yeraltına Beyşehir Gölü’ne çıkar. Beyşehir Gölü’nün kuzeyindeki Mada Adası’nda suyun bir düdene kaçtığı bir boya deneyi, Düdensyu Mağarası’ndan çıkan ve Manaugato Akıntısı’na karışan suyu renklendirerek bu yeraltı ilişkisini kanıtlıyor. Altınbeşik Düden’in su mağarası iki katlıdır. Mağaraya 200 metre uzunluğundaki yeraltı gölünden tekne ile girilmektedir. Bu gölün sonunda Travert Formasyonu bulunur. Gölün kenarından ikinci kata, 130 m uzunluğunda sığ, dar bir gölün başladığı 44 m uzunluğunda dikey bir traverten ile ulaşılır. Küçük bir göletin üzerinden ikinci katın kenarına kadar 1,5 km gidebilirsiniz ve çok büyük ve yüksek bir salondaki bir kireçtaşı bloğu merkezde bir girintiye neden olur. Mağaranın bu kısmı kısmen taşlaşmış olup, üst katların solunda ve sağında bulunan tüm yan dallar henüz araştırılmamıştır. 1985 yılında 10 kişilik bir Japon mağara keşif grubu mağarada araştırma yapmıştır. Bir kumlu tabanın kenarında 44 m (150 ft) yüksekliğinde bir duvarın akış yukarısında bir duvar şeklinde gelen suya batmış sifonun arkasından geçildiğini bildirdiler.
Bu makalmizde sizler için Altınbeşik Mağarası hakkında gerekli gilgileri verdik. Umarız sizler için faydalı olmuştur.