Arkeolojinin Disneylandı Efes Antik Kenti

0 305

Türkiye için 21 yıllık süren hasret artık bitti. Neden mi? Efes Antik Kenti “UNESCO Dünya Miras’ı” listesine girdi. Ve böylece dünya mirasındaki ev sahipliğimizi 15’e çıkarmış olduk. Bu mutlu haberden sonra Efes’i gezmeye ne dersiniz?

Ephesos, İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alıyor. Klasik Yunan döneminde İyonya’nın 12 şehrinden biriydi ve Roma’nın incisi konumundaydı. MÖ. 6000 Cilalı Taş devrini görmesine karşın hala dimdik ayakta, tarihe ışık saçmaya devam ediyor.

Bir antik kenti gezmek fazla ücretli biliyorum. Bunun için size önereceğim tek şey müze kartı çıkartmak. Müze kartı çıkartmak artık çok kolay, şehrinizdeki çıkartma noktalarına kimliğinizle birlikte gidip öğrenci-öğretmen iseniz 20, yetişkin iseniz 40 TL karşılığında 1 sene boyunca istediğiniz ören yerlerini, antik şehirleri, müzeleri ücretsiz gezmenin keyfini çıkarabilirsiniz 🙂

Efes Antik Kenti

Bir gününüzü tamamıyla Efes’e ayırmanızı öneririm. İçinde gezip, hayallere daldıkça sanki o günlere gitmiş gibi hissedeceksiniz. Efes tarih boyunca çok fazla yer değiştirdiği için kalıntılar 8km’lik alana yayılmaktadır.

Efes Antik Kentindeki dikkat çekici büyük eserler;

  • Artemis Tapınağı
  • Celsus Kütüphanesi
  • Meryem Ana Evi
  • Yedi Uyurlar ( Ashab-ı Keyf)
  • İsa Bey Cami

Meryem Ana Evi; Mutlaka ziyaret edilmeli. İsa Peygamber’in annesinin son yıllarını burada geçirdiğine inanılan kilise burası. Hıristiyanlar ise hacı olabilmek için geliyorlar buraya.

Meryem AnaEfes Antik Kenti

Artemis (Artemision) Tapınağı; Ephesos kentinin baş tanrıçası Artemis olduğu için oldukça kutsaldır. Ve dünyanında 7 harikasından biri. Fakat günümüzde tek bir sütun olarak ayakta duruyor.

Kilitli ve sütunlu yoldan yürüdükçe Aşk Evini ve Andraklos Anıtı’nı göreceksiniz. İlerledikçe Kuretler Caddesi karşılayacak sizi. Bu cadde Celsus Kütüphanesine inen meyilli bir cadde.

Celsus Kütüphanesi; Kuretler caddesi ile Mermer Caddenin kesiştiği yerde bulunuyor. Son yıllarda restorasyonu tamamlanıp ayağa kaldırılmış. 2 kattan oluşmakta. Kütüphane cephesi sütunlarla süslenmiş olup aralarına heykeller konulmuş. Bu heykellerde bilimin kurucusu olan Athena’nın Helkelide unutulmamış. Aslında bu kütüphane Efes valisi Celcius adına oğlu tarafından anıt mezar olarak yapılmış.

Celsus Kütüphanesi

Celsus kütüphanesinden kuzeye doğru yöneldiğinizde ticaret agorasına gelmiş olacaksınız. Bu agora kare şeklinde olup 3 tarafı dükkânlarla çevrili. Bir nevi çarşı olarak düşünebiliriz burayı. O zamanın insanları sosyal ve kişisel ihtiyaçlarını bu agoradan gidermekteydi.

Ve artık son olarak mermer cadde üzerinde yürüdüğümüzde bizi büyük ihtişamı ile 24 000 kişilik Antik Tiyatro karşılayacak. Helenistik dönemde inşa edilmesine rağmen bütün heybeti ile hala ziyaretçilerini bekliyor.

Efes Antik Tiyatro

Bu antik kenti her yıl 1.5 milyon turist ziyaret ediyor. Yorucu ama bir o kadar keyifli olan Efes Antik Kenti sizi bekliyor 🙂

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.