Büyükada’da Nereler Gezilir? Nasıl Gidilir?
Prens adaları olarak adlandırılan adaların içerisinde en büyüğü olan Büyükada i̇stanbul’un en turistik yerlerinden biri olarak göze çarpmaktadır. Bu yazımızda size Büyükada’da nereler gezilir, Büyükada’ya ne zaman gidilir, Büyükada geziniz için kaç gün ayırmanız gerekir, Büyükada’ya nasıl gidilir, ne yenir gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Rengarenk begonvillerle donatılmış sokaklarında bisiklet sürmek, tarihi köşklerini yakından keşfetmek, masmavi plajlarında yüzmek, tüm doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel ve mimari dokusuyla da her zaman ziyaretçileri etkisi altına almayı başarıyor. Yaz aylarında normal nüfusundan çok daha fazla bir nüfusa sahip olan Büyükada, şehir gürültüsünden ve trafikten uzaklaşmak için adeta günübirlik kaçış noktasıdır.
Büyükada kaç günde gezilir?
Biçok kişinin sorduğu soruların başında Büyükada için kaç gün ayırmak gerektiği gelmektedir. İstanbul içinden haftasonu gitmeyi planlayanlar için çoğunlukla günübirlik seyahat yapılmakta iken şehir dışından gelenler ise daha uzun süre kalmayı tercih etmektedir. Büyükada’yı 1-2 günde gezmeniz mümkündür.
Büyükada’ya ne zaman gidilir?
Büyükada seyahatiniz için en i̇yi zaman, nisan-mayıs ayları ya da haziran-temmuz-ağustos aylarıdır. Tabi seyahat amacınız ya da seyahatten beklentinize göre de tercih ettiğiniz dönemi seçebilirsiniz. Yaz döneminde Büyükada’nın çok kalabalık olduğunu belirtmemize gerek olmadığını düşünüyorum. Sakinlik ve huzur arayanların Nisan-Mayıs dönemini seçmelerini öneririz. Fakat belirtilen dönemde denize girilemeyeceği için de değerlendirmeyi sizlere bırakıyoruz.
Büyükada’ya nasıl gidilir?
Büyükada’ya gitmek için geldiğiniz yere göre farklı seçenekleriniz bulunmaktadır. Anadolu Yakası’nda Kadıköy İskelesi ya da Bostancı İskelesi’nden deniz otobüslerine binerek gidebilirsiniz. Avrupa Yakası’nda iseniz Kabataş İskelesi, Karaköy İskelesi ya da Eminönü İskelesi’nden kalkan deniz otobüslerini kullanabilirsiniz.
Büyükada’da ne yenir?
Gözünüze kesinlikle çarpacak olan, adanın en popüler yiyeceği olan dondurmayı kesinlikle denemenizi öneririz. Tat olarak birbirinden çok farklı olmamakla birlikte, servisler ve fiyatlar da çok benzerdir farklı dondurmacılarda.
Bunun yanında kesinlikle Büyükada’da balık da yemenizi tavsiye ederiz.
Büyükada’da gezilecek yerler nelerdir?
Büyükada Sahili
i̇skeleden indiğinizde insanların gittiği yöne doğru otomatik sizde yöneliyorsunuz ve kendinizi solda yer alan sahil yönüne çevirebilirsiniz. Saatli meydan’a doğru çıkmadan önce hemen soldan devam ettikten sonra çok büyük olmasa da bir sahil şeridine ulaşabilirsiniz. Bu sahil şeridini yürüdükçe birbirinden farklı balık restoranları ve birahanelerle karşılaşacaksınız. İsterseniz bunlardan birini tercih ederek lezzetli bir yemek yiyebilir, isterseniz de denizin kenarında yer alan banklarda oturup enfes manzarayı seyredebilirsiniz.
Saatli Meydan
Saatli Meydan nerededir sorusunun cevabı çok basittir. Büyükada vapur iskelesinin karşısında yer alan Saatli Meydan, Büyükada’nın önemli sembolik yapılarından biridir. Herkesin mutlaka uğradığı bu meydan, aynı zamanda bir buluşma noktasıdır. Meydandaki tarihi saat ise 1923 yılında inşa edildi ve Büyükada’nın ikonik bir simgesi olarak günümüze kadar gelmeyi başardı. Meydanın çevresinde en ünlü otellerden biri yer alıyor ve konaklama ihtiyacı duyduğunuz takdirde buradan istediğiniz gibi yararlanabiliyorsunuz. Bunun yanında meşhur dondurmacıların mükemmel dondurmasından yiyebilir ya da lokma tatlısının tadına bakabilirsiniz.
Büyükada Sokakları
Büyükada’da gezilecek yerler listesinde olmazsa olmazlardan birisi de adanın sokaklarıdır. Harika bir gezintiye çıkacağınız yeni yerler keşfedeceğiniz rengarenk çiçekler arasında yürüyerek ya da bisiklet sürerek tadını çıkarabilirsiniz. i̇ster iskeleden ister ada çarşısından nereye yönelmek isterseniz oraya yönelin. Sağa ya da sola hiç fark etmez yeter ki amacınız adayı tümüyle keşfetmek olsun. Ada sokaklarında dolaşırken tarihi köşkleri yakından görecek ve mükemmel bir nostalji yaşayacaksınız.
Renkli begonvillerin arasında beyaz evlerin ya da ahşap köşklerin önünde muhteşem fotoğraflar çekmeyk için can atacaksınız. Kuş sesleri eşliğinde arkadaşlarınızla ya da sevdiklerinizle bisiklete binmenin keyfi bir başka olacak. Belki yokuşlardan çıkarken zorlanacaksınız ama buna her dakika değeceğinden emin olun. kaçırmayın. Bazen ‘mola verecek ve durduğunuz noktalarda denizin manzarasını seyretmeye dalacaksınız bazen de fotoğraf çekmeye dalacaksınız ve bunun için oldukça vakit harcayacaksınız. Zaman nasıl geçmiş anlamayacaksınız bile. Bu kadar mola yeter mi yetmez tabii ki büyükada’nın meşhur cafe veya restoranlarında oturup harika manzara eşliğinde günün tadını çıkaracaksınız.
Büyükada’da Nereler Gezilir-Adalar Müzesi
İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi, Büyükada’nın en meşhur müzelerinden birisidir. Müzenin içerisinde adaların oluşumundan günümüze kadar gelen hikayesini ve tarihini anlatan 20 bini aşkın belge, 6 bin fotoğraf ve daha birçok koleksiyon parçası yer alıyor. Müzede, açık ya da cam vitrin içerisinde sergilenen eserler fazlasıyla dikkat çekiyor. Adalar Müzesindeki video gösterimlerinden adaların tarihi ve jeolojik yolculuğuna çıkacak ve adalar hakkındaki her detayı öğreneceksiniz. Adaların tarihini ve kültürünü yakından tanıyıp öğrenecek doğal zenginliklerini keşfedeceksiniz.
Adalar Müzesi, şehrin merkezine yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş mesafesinde yer almaktadır. Bisikletle ada gezintisi yapıyorsanız bu süre daha da kısalabilir. Müzenin önünde, bisikletlerinizi park etmeniz için bir alan da bulunmaktadır.
Yücetepe
Burası neresi adanın en meşhur tepelerinden birisidiri. Yücetepe, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Aya Yorgi Kilisesi’nin bulunduğu alanı kapsayan tepeye ulaşmak için 1 m kadar bir yokuş çıkmanız gerekiyor. Ancak bu yolculuk ne kadar zor olursa olsun tepeye ulaştığınızda buna değdiğini anlayacaksınız. Tepeye ulaştığınızda öncelikli olarak Yücetepe Gazinosu’na gitmelisiniz. Burası, Büyükada’nın eşsiz manzarasını ayaklar altına altan yer oldukça huzurlu ve samimi bir ortama sahiptir. Tahta masa ve sandalyeler ile donatılmış aile işletmesi olan bu yerde muhakkak lezzetli menülerin tadına bakmalısınız. Sahilde bir akşam yemeği yemek yerine buraya gelerek hem enfes yemeklerin tadına bakmış hem de gün batımının o muhteşem manzarasını seyretmiş olacaksınız.
Aya Yorgi Kilisesi
Büyükada’nın bir klasiği olan Aya Yorgi Tepesi’ne çıkın ve Aya Yorgi Kilisesi’ni görün. Bisikletle o kadar uzun yolu kat edemem diyorsanız faytonlara binerek Aya Yorgi’ye çıkabilirsiniz. Büyükada’nın karakteristik yapılarından ve tarihi eserlerinden biri olan Aya Yorgi Kilisesi’ni mutlaka görmeniz gerekiyor. Aya Yorgi’de 23 nisan 24 eylül tarihleri arasında dua ediliyor. İnançlarına göre eğer dileğiniz kabul olursa zeytinyağı alarak kiliseye bağışlamanız gerekiyormuş. Büyükada’da gezi yapacaksanız Aya Yorgi Tepesi’ne yürüyerek çıkmanın yarı hac olduğunu bilmelisiniz.
Köşkler
Büyükada’nın aydın ve siyasilerin sürgün yeri olduğunu ve bu kişilerin görkemli köşkler yaptırdıklarını bilmeyen kalmadı. Büyükada güzelliğini biraz da bu sahip olduğu köşklere borçlu aslında. Büyükada’da neler yapılır diye düşünmeden Reşat Nuri Köşkü’nden i̇zzet Paşa Köşkleri’ne kadar uzanan köşk zincirini takip edebilirsiniz. Yol üzerinde tarihi camilere ve mezarlıklara da denk geleceksiniz.
Adakule
Vaktiniz varsa Adakule’ye de kesinlikle gitmenizi tavsiye ederiz. Aya Yorgi’ye rakip gösterilen Adakule gezisi de Büyükada’da yapılacaklar listemizde 202 metre yüksekliği olan Hızır İlyas Tepesi’ndeki Adakule’yi görmeye giden çok yoktur. Ancak Büyükada’da görülmesi gereken en önemli yerler arasında olduğunu söylememiz gerekir. Lunapark gazinosu’na kadar faytonla çıktıktan sonra Adakule’ye ulaşmak için 700 metre yürümek gerekiyor. Bu yürüyüşün sonunda ise sizleri enfes bir manzara bekliyor kuleden adanın tamamını görebilirsiniz.