Dünya’nın En Eski Kenti Çatalhöyük

0 133

İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük, Konya’nın Çumra ilçesinde bulunmaktadır. Günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Doğu ve Batı olmak üzere iki höyükten oluşmaktadır. Bu iki höyüğe de toplam iki saatinizi ayırarak çok rahat bir şekilde gezebilirsiniz.

Doğu yerleşimini, en son Cilalı Taş Devri sırasında ovadan 20 metre yüksekliğe kadar ulaşan bir yerleşim birimi oluşturmaktadır. Ayrıca, batıya doğru da ufak bir yerleşim birimi ve birkaç yüz metre doğuya doğru da bir Bizans yerleşimi bulunmaktadır.

Höyükler kabaca 2 bin yıl kesintisiz iskân edilmiştir. Özellikle neolitik yerleşimin genişliği, barındırdığı nüfusu, oluşturduğu güçlü sanat ve kültür geleneği ile son derece dikkat çekicidir. Yerleşimde 8 bin üzerinde insan yaşadığı kabul edilmektedir. Çatalhöyük’ün diğer neolitik yerleşimlerden temel farkı, bir köy yerleşmesini aşıp kentleşme evresini yaşamakta olmasıdır. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan bu yerleşimin sakinleri, ilk tarımcı topluluklardan da biridir. Bu özelliklerinin bir sonucu olarak 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ne eklendi. Ve sevindirici haber 3 yıl sonra geldi. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Miras Listesi’ne dâhil edilmesine karar verildi.

Çatalhöyük

Eşsiz yerleşimi gezerken dikkatinizi çekecek olan bir diğer şey ise duvar resimleriDemir oksitmalahitten elde ettikleri boyalarla duvarlara renk curcunası yaşatmışlar. Genelde hayvan resimleri yapmışlar. Bunun açıklaması, kendileriyle eş değer görmeleri ve dinlerinin bir yansıması olarak kabul etmeleri. Resimdeki gelişimlerini gözlemlemek güç, çünkü evlerde ortak duvar kavramı yok. Herkesin duvarı ayrı ve herhangi bir sıkıntıyla karşılaştıklarında yıkıp tekrar yapabiliyorlar.

Çatalhöyük Duvar Resimleri

Açık hava gezileri insanı fazla acıktırıyor bunu biliyorum… O yüzden Konya’ya gitmişken bir etli ekmek yemek lazım bence… Diğer seçenekler ise fırın kebabıpeynir pide ve bamya çorbası. Bamyadan da çorba mı olur demeyin iki tabak yiyeceğinize garanti bile veririm 🙂

 Konya Lezzetleri

Nasrettin Hoca ve Akşehir

Hepimiz Nasrettin Hoca’nın fıkralarıyla güldük, büyüdük… Turizm Derneği hocanın bir fıkrasından esinlenerek Türk Patent Enstitüsüne (TPE) tescil başvurusunda bulundu. Olay şöyle gerçekleşir.

Çevreden bir grup insan Nasrettin Hoca’yı çevirip

-Hocam size bir sorumuz var. Dünya’nın orta noktası neresi? demişler.

Hoca beş on adım ilerlemiş, bastonunu yere saplamış.

-Dünya‘nın ortası burası, demiş

Şaşkın bakan kişiler,

-Hocam nasıl olur, demişler

Hoca da,

-İnanmazsanız ölçün diye yanıt vermiş.

Böylece Konya’nın Alaşehir ilçesi de 10 yıllığına “Dünya’nın orta noktası Alaşehir” sloganıyla tescillenmiş oldu.

 

Konya demişken Mevlana’yı da unutmamak olmaz.

”Küle döndüysen, yeniden güle dönmeyi bekle. Ve geçmişte kaç kere küle dönüştüğünü değil, kaç kere yeniden küllerin arasından doğrulup yeni bir gül olduğunu hatırla”

Diyerek gezimizi noktalayalım.

Güzel vakit geçirmeniz dileğiyle…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.