Gladyatörler Şehri Stratonikeia
Stratonikeia…
Aşk için neler yaptınız? Uzun yollara mı düştünüz mesela? Ölümüne aşkın ve gladyatörlerin kenti Stratonikeia’ya hoş geldiniz! Güzel ülkemizde nereyi kazsak tarih fışkırıyor ya, işte bunlardan biri Muğla Yatağan yakınlarındaki Stratonikeia ve Eskihisar Köyü…
Antik dönemin mega kenti. Büyük İskender’in varislerinin kurduğu dört krallıktan biri olan Selevkosların kraliçelerine yani o dönemin Hürrem Sultanı Stratonike‘ye adanmış bir hediye… Günümüze dek şehir yapısını koruyarak gelebilmiş eşsiz bir yerleşim.
Öğrenci iseniz yoğun ders ve sınav temponuzdan, çalışıyorsanız da yoğun iş temponuzdan az da olsa uzaklaştırabilecek bir şehir varsa o da Muğla… Turizm bölgeleri dışında gezerken buram buram köy havasını ve köyün gündelik yaşamını iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Herkes işinde gücünde sakin bir yaşam sürüyor. Sanki tarihin başlangıcından beri burada bu hayatlar varmış gibi hissediyor insan.
Aşk hikayesini merak ediyor gibisiniz. Sizi daha fazla merakta bırakmadan hemen anlatıyorum:
Stratonike acı başlayan, ama mutlu sonla biten bir aşk hikâyesinin başkahramanı. Dünyalar güzeli Stratonike gücün hükümdarı I.Selevkos ile evlenir ve kraliçe olur. Ancak Selevkos’un oğlu prens I. Antiochos bir süre sonra üvey annesine âşık olur ve bu aşk onu hasta eder. Ressamın resmettiği şekilde hekimler hastalığını iyileştirmeye çalışırken içeri Stratonike girer ve Antiochos’un kalbi delice çarpmaya başlar. Hekimler durumu anlar ve bin bir güçlükle krala durumdan bahsederler. Kral artık oldukça yaşlı olduğundan ve ilerleyen zamanlarda ülkeyi oğluna emanet edeceği için bir an önce iyileşmesini ister. Eşinden boşanarak oğlu ile evlendirir. I. Antiochios kral olduktan sonra delicesine sevdiği eşi için bu güzel şehri inşa ettirir. (Başta da Hürrem Sultana benzettiğim gibi Stratonike ‘küçük prensi’ kendine nasıl âşık etti ve adına bu eşsiz günümüzde de kalıntılarının hemen hemen hepsini görebildiğimiz kenti nasıl yaptırdı kim bilir 🙂
Bu kentte binlerce yıl önce neler yaşandığına, kalıntıların içinde dolaşırken bile hayal etmekte zorlanabilirsiniz.
Kentin geçmişine bakacak olursak; Helenistik dönemde ve Bizans döneminde önemini korumuştur. Osmanlı döneminde de terk edilmemiş ve kentin üzerine yeni yerleşimler yapılmış. Şu anda bulunan Eskihisar Köyü, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir köy… Köyün girişinde Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma eserler bulunuyor. Hamam ve cami bunların başlıcaları. Bazı taş evler Osmanlı döneminden günümüze ulaşmış olup o dönemin yaşantısının görüntülü anlatımı gibi.
Tarih için Stratonikeia’nın önemi:
- Yapıları beyaz mermerden olan bir kenttir.
- Dünyada ölümsüz iki aşkın yaşandığının bilindiği tek kenttir.
- Hekate (Ay ve gece Tanrıçası) ve Zeus’a (Baş Tanrı) ithaf edilmiş iki büyük kutsal alana sahip tek şehir devletidir.
- Bütün Karialıların mülkiyeti olan, antik dönemde önemli dini tören ve görüşmelerin yapıldığı dini merkez Zeus Khrysaereon Tapınağı buradadır.
- Antik Dönem ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden birisidir.
- Taş döşeli ve kaldırımlı Osmanlı sokaklarında yürüyerek bir antik kentin gezildiği örnek bir ören yeridir.
- Gladyatörlerin pek çok dövüşten sonra hayatta kalmayı başarıp emeklilik yaşadıkları bir kenttir.
- Antik Döneme ait en büyük Gymnasion’un (okul) olduğu kenttir.
Umarım yolunuz bir gün buraya düşer ya da siz fırsat yaratırsınız. Güzel vakit geçirmeniz dileğiyle 🙂