İstanbul’da Gezilecek Yerler
İstanbul efsanevi bir şehir olmakla birlikte her yıl turist akını yaşanmaktadır. Öyle ki pandemi döneminde dahi turistlerin birisi giderken bir diğeri yeni ziyarete geliyordu. İstanbul gezilecek yerler özellikle günümüzde en çok merak edilen sorulardan birisidir.
İstanbul’un kuşkusuz en önemli ve ziyaret edilen yerleri, şehri tarihiyle buluşturan ve saltanat dönemlerini anlatan yerlerdir. 1475’ten 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahlarının ana ikametgâhı Topkapı Sarayı idi. Daha sonra, 19. yüzyılın 50’li yıllarının ortalarında, Dolmabahçe Sarayı, hükümdarların yeni ikametgâhı oldu ve bunun sağında Saat Kulesi yer aldı. Topkapı Sarayı kompleksi içinde Aya İrini Kilisesi de bulunmaktadır. Hatta Bizans döneminden günümüze ulaşan tek kilise burasıdır.
Şehrin sembolü, 1616’dan beri şehrin eski bölümünün kalbinde yer alan Sultanahmet Camii’dir (Sultanahmet Camii) . İnanılmaz güzelliğin inşası, ana Türk türbesidir ve kendine has bir özelliği vardır – 6 minare. Topkapı Sarayı ve Sultanahmet Camii’ne ek olarak, Sultanahmet Meydanı’nda (Hipodrom Meydanı) ve yanında şehrin başlıca turistik yerleri vardır: Ayasofya (Ayasofya) , Yerebatan Sarnıcı, Alman Çeşmesi, Dikilitaş, ünlü Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi ve daha fazlası. Bu meydanın bulunduğu Eminönü bölgesinde en önemli ikonik mekânların olduğunu söyleyebiliriz.
İstanbul Boğazı
İstanbul’daki kıtalararası boğaz, Avrupa ile Küçük Asya arasında, Karadeniz ve Marmara denizlerini birbirine bağlar. İlham veren Boğaz’da en az bir kez vapura binin, Boğaziçi Köprüsü’nü görün, seyir platformlarından boğazın panoramalarına hayran kalın – İstanbul’la ilk tanışma ve ardından Boğaz’da şehre dönüş için zorunlu bir program.
Bizans-Konstantinopolis-İstanbul’un asırlık tarihi boyunca Boğaz her zaman stratejik bir öneme sahip olmuş ve bugün bile kaybetmemiştir. Turistler ayrıca kıyısındaki kaleler, köprüler, kıyı mimarisi ve şehrin sembollerinden biri olan kayalık bir adadaki Kız Kulesi ile ilgileniyorlar.
Haliç Körfezi
Kıvrımlı Haliç Körfezi, İstanbul’un Avrupa bölümünü kuzey ve güney bölümlerine ayırır. Eski Konstantinopolis’in kurulduğu ve genişletildiği yer Haliç’in ağzındaki limandı. Kıyılarında tarihi Galata, Eyüp, Balat, Ayvansaray, Fener, Hasköy, Kasımpaşa semtleri bulunmaktadır.
Haliç’in her iki yanında muhteşem manzarası olan seyir platformları bulunmaktadır. Buna ek olarak, birkaç şehir feribotunun rotaları körfezden geçmektedir – bu, manzaralarını görmek için ek bir fırsattır.
Sultanahmet Meydanı
Turistlerin şehri ilk kez (ve sadece değil) ziyaret ettiği aynı adı taşıyan semtin kalbi olan İstanbul’un tarihi merkezi ve ana meydanı. Ve herkes bilmiyor ki Sultanahmet Meydanı, Sultanahmet Camii ile Ayasofya arasındaki çeşmenin olduğu alanla sınırlı değil, aynı zamanda korunmuş sütunları ve dikilitaşları olan tarihi Hipodrom meydanını da içeriyor.
En büyük iki İstanbul tapınağına ek olarak Sultanahmet Meydanı’nın turistik yerleri: Mısır dikilitaşı, Yılanlı Sütun, Konstantin dikilitaşı (Colossus), Alman Çeşmesi.
Sultan Ahmet Camii
Sultanahmet veya Sultanahmet Camii, İstanbul’un ana Müslüman tapınağı ve şehrin sembollerinden biri, İslam ve dünya mimarisinin seçkin bir örneğidir. 1600-1616 yıllarında inşa edilen Sultanahmet Camii, standart dört yerine altı minareli olup, maksimum yükseklikleri 64 metredir.
Sultanahmet Camii, aynı anda 10.000 kişiyi ağırlayabilecek kapasitededir. Caminin mimarisi İslami ve Bizans stillerini birleştirir.
Ayasofya
Ayasofya (Ayasofya), eski bir Ortodoks kilisesi ve müzesi, işleyen bir cami olan 532-537’de inşa edilmiş bir Bizans mimarisi anıtıdır. İstanbul’un kalbinde, Sultanahmet Meydanı’nda, Sultanahmet Camii’nin karşısında yer almaktadır.
Ayasofya’nın toplam yüksekliği 55,6 metredir. Tapınağın dekorasyonu etkileyici: antik freskler ve mozaikler: porfir, malakit ve jasper sütunlar; bakır kaplama “ağlayan” sütun; üst galerinin korkuluklarında runik yazıtlar; oyma mermer minber.
Gülhane Parkı
İstanbul’un en eski ve en büyük şehir parklarından biri de şehrin tarihi merkezinde yer almaktadır – bu, yüksek hızlı tramvayın Sultanahmet Meydanı’ndan sonraki durağıdır. Topkapı Sarayı’nın dış bahçelerinin bulunduğu yerde oluşturulan park, 1912’den beri herkese açık.
İstanbul Tarihi İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi, parkın batı kesiminde faaliyet gösteriyor, kuzey kesiminde ise 18 metrelik Gotik sütun yükseliyor. Gülhane Parkı’nı ziyaret etmek için en iyi zaman, Lale Festivali’nin gerçekleştiği ve parkın tüm ihtişamıyla göründüğü Nisan ayıdır.
Taksim Meydanı
İstanbul’un Avrupa yakasındaki en işlek meydanı, toplu kutlamaların yapıldığı, alışveriş merkezi ve uygun bir ulaşım merkezi.
Taksim’de yeterince tarihi mekân da var: Meydanın merkezinde, cumhuriyetin kuruluşunun simgesi olan 1928 tarihli “Cumhuriyet” adlı 12 metrelik bir anıt, Atatürk’ün adını taşıyan kültür merkezi var. 19. yüzyılın anıtsal binalarından oluşan karmaşık yapılara sahiptir ve çoğu turist için Taksim’in ikonik manzaralarından biri, Taksim’dir. İstiklal güzergâhı boyunca uzanan tarihi tramvaydır.