İstanbul’a Yakın Hafta Sonu Gezilecek Yerler
İstanbul’da oturuyor ancak gezmeye fırsat bulamayanlar için, akıllarda ki o muhteşem sorunun cevabını birçoğu merak etmektedir. İstanbul’a Yakın Hafta Sonu Gezilecek Yerler bazen doğaseverler tarafından merak edilir, bazen de iş hayatından sıkılarak uzaklaşmak isteyenler. Ancak her türlü bir ortak nokta vardır ki gezi ve rahatlama ikilisini bir arada tutan o muhteşem çizgi.
Trafik ve insan kalabalığından biraz uzaklaşarak hafta sonu gezisi fikirlerinizi süsleyecek olan muhteşem geziler sizleri bekliyor. Günübirlik İstanbul dışı gezilecek yerler arayışınızda sizlere ve fikirlerinize eşlik edecek muhteşem ötesi seyahat noktalarını inceleyin.
Kocaeli
Kocaeli, büyük nüfusu ile neredeyse İstanbul’a eşit olan Marmara Bölgesi’ndeki şehirlerden biridir. Ancak nüfusu ve gelişmiş sanayisi tek özellikleri değildir; Karadeniz’e kıyısı olan Kocaeli, pek çok kişinin bilmediği doğal güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul yakınlarındaki bu yerleri keşfetmek için bazen bir gün yetmeyebilir. Yine de bir günlük gezinizi daha uzun süreli kaçamaklara dönüştürme fikirlerinize ev sahipli yapabilir.
1- Kocaeli Yaylaları
Karadeniz’in yayla havasını solumak için o kadar uzağa gitmenize gerek yok çünkü Kocaeli sınırları içerisinde bulunan birçok yayla size bu atmosferin kapılarını açıyor. Temiz havada piknik yapmayı seviyorsanız, hafta sonları buraya akın eden günübirlikçilerden biri olabilirsiniz.
İstanbul’a 120 kilometre uzaklıktaki yaylalara toplu ulaşım imkânı olmadığı için özel aracınız ile çok kötü yollardan geçmeniz gerekiyor ancak özellikle sıcak havalarda yaylaların serin havası geceleri bile düpedüz, yolun tüm eziyetlerini unutturur. “Biz buradayken bir gece kalalım” diyen kiracılar bunu göz önünde bulundurarak mutlaka yanlarına kalın giysiler almalıdır.
2- Ballıkayalar Tabiat Parkı
1994 yılında koruma altına alınarak milli park ilan edilen Ballı kayalar, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan saklı bir güzellik. Gizli diyoruz ama bu bölgeyi keşfedenler de var; Ballı kayalar Tabiat Parkı, özellikle dağcılar arasında giderek parlayan bir bölge. Hatta ilk tırmanışın burada yapıldığı biliniyor. Kendinize güveniyorsanız, acemi olmak çok da önemli değil çünkü herkese uygun rotalar uzmanlar tarafından belirleniyor. Tabii ki bir rehber eşliğinde tırmanmanız gerekiyor.
Kaya tırmanışı yapmak istemiyorsanız uzun doğa yürüyüşleri yapmak için oldukça uygun bir noktada olacaksınız. Malzeme ile gidenler için bölge çadır kampı için çok uygun.
Bursa
Bursa gezilerinin doğa ve kültür gezilerinden çok gastronomi ile ilgili olduğunu söylemek abartı olmaz diye düşünüyoruz. Bursa denince çoğu kişinin İskender denmesi tesadüf değildir.
Bursa son derece eski bir yerleşim yeri ve şaka bir yana yemek dışında yapılacak çok şey, gezilecek yerler var. Günlük kaçış rotanıza dâhil edebileceğiniz önerilerimizi not almayı unutmayın.
1- Cumalıkızık Köyü
Bursa’da ilk durağınız bu köy olsun. Neden diye soracak olursanız, Bursa’nın merkezine on beş dakika uzaklıkta olmasına rağmen yaşadığımız çağa ait değilmiş gibi hissettiren bir köy burası. 700 yaşında iken Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşuna ve Kurtuluş Savaşı’na tanıklık etmiş, o günden bugüne özgün dokusunu korumayı başarmış, korunamayanlar ise aslına uygun olarak restore edilmiştir. Bunu tek kelimeyle söylemiyoruz çünkü köy bu özelliklerinden dolayı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Eski zamanlarda bu köy gibi başka Kızık köylerinin de olduğu biliniyor ancak ne yazık ki savaşlar ve doğal afetler nedeniyle günümüze ulaşamadılar.
Dar sokaklarında dolaşırken kendinizi bir dönem filminin yaylasındaymış gibi hissedeceğiniz Cumalıkızık’a gittiyseniz, köy teyzelerinin yaptığı gözleme kokusuna karşı koymak zor olabilir.
2- Mudanya Eski Girit Mahallesi
Mudanya’da yapılacak şeyler son derece fazla ama rengârenk sokakları ve insanın içini açan manzaralarıyla Rum mahallelerini gezmek ayrı bir keyif. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, çerçeveleyeceğiniz görsellerin bolluğu sizi bir çocuk gibi mutlu edebilir. Hâlihazırda İstanbul ve çevre illerden bölgeye fotoğraf turları düzenleniyor.
Ayrıca Kurtuluş Savaşı’na tanıklık etmiş ve tarihi önemi büyük olan Mütareke Evi Müzesi de bulunmaktadır.
Trakya
Karayoluyla 150 kilometre sonra İstanbul’a ulaşabileceğiniz Tekirdağ ve ötesi, tatil denilince Trakya olasılığını hesaba katmayanlar için şaşırtıcı olabilir. Çünkü eşsiz kültürü, doğa güzelliği ve harika yemekleri ile Trakya tam anlamıyla bir tatil cennetidir.
1- İğneada
22 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan İğne ada, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı güzel bir beldedir. Çok özel bir ekosistem olan Longoz da İğne Ada’nın simgelerinden biri haline geldi. Yörenin mevsimsel olarak taşması sonucu oluşan Longoz, dişbudak, kızılağaç ve meşe türleri açısından da oldukça zengindir.
2- Kumbağ
Yaz aylarında nüfusu bir anda artan Kumbağ, Trakya bölgesinin turizm cenneti olarak biliniyor. Plajlarıyla ünlü Kumbağ’a gelip hemen dönmek istemeyenler için de bölgede birçok konaklama tesisi bulunuyor.
3- Uçmakdere Köyü
Adını duyar duymaz adını duyduğumuz Uçmak dere sizde de aynı etkiyi bıraktıysa mutlaka gitmelisiniz çünkü güzelliği sadece isminden ibaret değil. İstanbul’a yaklaşık dört saat uzaklıkta olan köy, Tekirdağ Şarköy’e bağlı eski bir Rum köyüdür. Şaraplarıyla ünlü olan köyde, şaraplar yöre halkı tarafından evlerinde üretiliyor. Eski yerleşim dokusunu çok seveceğiniz Uçmak Dere’de yamaç paraşütü, rüzgâr sörfü gibi adrenalin sporları yapma imkânı da bulunuyor.