Kuala Lumpur Gezi Notları…
Kuala Lumpur Tayland’ın başkenti Bangkok’ta geçirdiğim dolu dolu 5 gün sonrasında 3. kez Kuala Lumpur’da olmak beni oldukça mutlu etti.
Daha havaalanından çıkarken yüzüme tokat gibi inen sıcak ve nemli hava nedeniyle bir daha kaçıp Rapid KL hızlı tren ile şehir merkezine geçiverdim, ama öncesinde sınırdan bir girişim var ki sormayın. Pasaportun içinde unuttuğum dolarlar nedeniyle sınır polisi yüzüme pis pis baktı almasa yeridir dedim.
Şehir merkezine gitmek 35 Malezya Ringitine ve yaklaşık 30 dakikaya mal oluyor. Ücret tek kişi için Uzak Doğu’ya göre biraz pahalı, fakat yolun 50 km olduğunu düşününce normal diyebiliyorsunuz. Yol boyunca aralıksız yeşil ve ülkemizde dekoratif olarak tekil görmeye alıştığımız palmiyeleri burada orman yapmışlar. Hakikaten ne kadar yeşil bir ülkedir burası… Yollar oldukça bakımlı ve düzgün. Bu koşullarda geçen süreyi hissetmiyorsunuz bile. Yollarda ilk dikkatimi çeken diğer bir çok Uzak Doğu ülkelerinde olduğu gibi Japon araçların burada da oldukça yaygın olması. Zamanında bizde de satılan şu anda var mı yok mu bilmediğim Malayların milli markası Proton‘da burada oldukça yaygın.
Kuala Lumpur ya da kısaca KL Malayca’da “çamurlu kavşak” anlamına gelmektedir. Gombak ve Klang Nehirleri’nin kesişme noktasında 1800′lerin başında İngilizlerin kalay madenlerini keşfetmesiyle küçük bir madenci köyü olarak kurulmuş ve zaman içerisinde gelişerek bugün ülkenin başkenti haline gelmiş.
16’ncı yüzyılda Osmanlı’nın Akdeniz ticaret yollarını hakimiyetine geçirmesiyle Portekizliler ticaret yollarının başını tutmak istemiş ve bu bölgeye gelmiş, onlarla başlayan sömürge dönemi Hollanda ve İngiliz dönemlerinde de devam etmiş ve 1957’de bağımsızlık bildirgesinin okunduğu süreye kadar 450 yıl boyunca sürmüş.
Kuala Lumpur bugün zengin tropik bitki örtüsü, kauçuk üretim potansiyeli, Arapların ve Hintlilerin etkisiyle bol soslu ve baharatlı yemekleri, onlarca turistik mekanı, dünyaca ünlü Petronas İkiz Kuleleri, kolay bankacılık faaliyetleri nedeniyle ticaret merkezi olmasıyla ve etnik-modern yapıları içinde barındırmasıyla ziyaretçilerine hem modern, turistik bir şehir hem de etnik bir kasaba havasını yaşatmaktadır.
Kuala Lumpur, Dünya’nın en yeşil, en şirin ve insanlarıyla en sıcak şehirlerinden biri.
Şehirde gezilecek o kadar çok yer var ki… Petronas İkiz Kuleleri (Petronas Twin Towers), Aquaria ismindeki sualtı dünyası, parlamento ve çevresindeki Seri Perdana, Putra Camii, Dar’ül Ehsan Sarayı, çeşitli bakanlık ve devlet binaları, Putra, Saujana ve Gemilang Köprüleri. Ayrıca Çin Mahallesi, Merdeka Meydanı, KL Tower ve Batu Caves.
Özellikle Batu Caves, Hindular için kutsal bir ibadet yeri ve dünyanın en büyük Hindu mağara tapınağı olarak geçiyor. Kuala Lumpur ’dan tren hattı ile 1 Ringgit’e yarım saat içerisinde gidebilirsiniz, ne kadar ilginçtir ki dönüş ücreti olarak 1,5 Ringgit alıyorlar.
Türkiye’den Ulaşım
Kuala Lumpur’a Türkiye’den Türk Hava Yolları ile direkt olarak ulaşabileceğiniz gibi Singapur Havayolları, Malezya Havayolları, Emirates, Katar Havayolları gibi şirketlerle aktarmalı uçuş seferleri bulunmaktadır. Uçuş süresi yaklaşık 10.5 saat sürmektedir.