Longoz Ormanları Gölgesinde İğneada

0 207

Yeşile doymak isteyenlerin, uçsuz bucaksız Longoz Ormanları içerisinde kaybolup huzurla kaplanacağı İğneada beldesi tam bir orman aşığı diyarıdır.

Longoz ormanları kendi isminde bir milli park bünyesinde korumalı alan olarak varlığını, eşsiz tabiatını, içerisinde barınan binlerce tür bitki ve hayvanı muhafaza etmektedir. Longoz adını “su basar” kelimesinden alan bu orman, yağmurun çok olduğu dönemlerde, ormanın dibi su ile sarıldığından isminin hakkını veren bir yerdir.

İğneada beldesinde bulunan Longoz ormanları civarında milli park sınırları içerisinde beş altı farklı göl de bulunmaktadır. Yazımız içerisinde Longoz ormanlarının nerede olduğunu, Longoz ormanlarında nelerin bulunduğunu ve Longoz ormanlarında nelerin yapılabileceğini siz yeşil sever orman ve doğa tutkunu okurlarımıza anlatıp naçizane bilgilendirmek isteriz.

İğneada Longoz Ormanları Nerededir?

İğneada’da beldesinde bulunan milli parkın ana karakterini oluşturan Longoz Ormanları Kırklareli ilimizin Demirköy isimli ilçesinde yer alır. Ülkemizin Bulgaristan’la olan hududuna oldukça yakın olmakla birlikte sahil kıyı hattında konumlanmıştır.

Longoz Ormanları Milli Parkı toplam 31 bin 550 dekar alana yayılmış geniş bir yeşil tabiatı oluşturur. Longoz ormanları nerededir sorusu aklına gelen İstanbul da yaşayan birisi için yaklaşık 230 kilometre mesafede bulunur diyebiliriz. Aşağı yukarı iki buçuk üç saat bir araba yolculuğu ile İstanbul’dan İğneada’ya ulaşılabilir.

Ormanların yer aldığı İğneada beldesi Demirköy İlçe merkezine yaklaşık otuz kilometre Kırklareli şehir merkezine de yaklaşık yüz kilometre uzaklıktadır.

Longoz Ormanlarında Neler Vardır?

Orman ve sessiz yeşilliklere hayran insanlar için ilaç gibi bir yer olan Longoz Ormanları Milli Parkı 2007 yılında milli park olarak resmi olarak belirlenmiştir.

Longoz Ormanları milli park alanı iki bölümden meydana gelmektedir. İğneada beldesi ikiye bölünmüş milli parkın ortasında yer almaktadır. Longoz ormanlarının güneyinde Hamam gölü, Deniz gölü, Saka gölüyle Mert gölü ve Pedina gölleri olmak üzere beş farklı göl bulunurken yine o bölümde sazlık kısımlar, longoz tipi ormanlık alan ve yaprakları düşen orman türü bulunur.

Longoz ormanları parkının kuzeyinde de yine aynı orman örtüsü ve sazlık kesimlerle Erikli gölünün yer aldığı güney kısma göre daha dar alanlıdır. Longoz Ormanlarında neler vardır hangi bitki türleri ve hayvanlar yer alır detaylıca yer verelim.

Ormanda ağaç türleri olarak çınar yapraklı akça ağaç, kızıl ağaç, ak ağaç, meşe, kayın, gürgen, meşe, dış budak gibi uzun yıllar hayat süren ağaçların yanında meyve veren kızılcık, orman meyveli ağaç, ceviz ve fındık ağaçları geniş yer kaplar. Ağaçlar topraktan uzanıp etraflarını saran dallarına uzanan sarmaşık türleriyle tropikal ülkelerdeki hazzı yaşatır.

İğneada Longoz ormanları içerisinde birçok da hayvan türü yaşamına devam etmektedir. Longoz Ormanları av yasağının olduğu bir bölge olması sebebiyle hayvan çeşitliliği korunabilmektedir. Yediuyur, vaşak, tavşan, geyik, çakal gibi kır hayvanlarından su samuru, porsuk, kurt, domuz tilki gibi saymakla bitmeyecek bilinen ve ender türdeki birçok hayvana ev sahipliğinden kaçınmaz Longoz Ormanları.

Kuşlar için de iyi bir yuva olan bu tabiat parkında; üveyik, yalıçapkını, karaleylek, sakarmeke gibi farklı isimdeki kuşlardan tutun da ağaçkakan, doğan, kuğu, atmaca, şahin, kartal, gibi daha bilindik kuşlara kadar sükûnet içinde yaşayan kuş diyarıdır bu alan. Bazı kuşaların göç yolu da olduğu için bir sürü kuşa da otel olarak hizmet sunar.

Longoz Ormanlarında Neler Yapılır?

Bitkilere, ağaçlara, doğaya sevdalı; farklı tabiatlar görme heveslisi insanların ziyaret etmekten keyif alacağı Longoz Ormanlarında neler yapılır, hangi aktivite ve görsel güzelliklere şahit olunabileceğine değinmek isteriz.

Milli park içinde yer alan bazı göllerde kano ile eşşiz orman görüntüsü ve sessiz huzur deposu ortamda gezinti yapılabilir. Denizle birleşen orman kumulları üzerinde güzel bir çay keyfi yapılabilir ve sonra bir kanoya binip longoz ormanları içerisine kürek çekerek süzülerek yolculuk yapılabilir.

İğneada ve bu beldeyi çekici kılan Longoz ormanları milli parkı ülkemizin güzide yeşil alanlarından biri olarak ziyaretçilerin hep mutlu ayrılacağı muhteşem bir cevherdir. Kırklareli’ne yolu düşenlerin mutlaka uğraması gereken, tatil anlayışı hem deniz hem yeşillik olanların güzergahlarında işaretlemeleri gereken Longoz Ormanları eminiz ki bir daha gelelim dedirtecek kadar ziyaretçilerini büyülecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.