Nepal de Yaşayan Tanrıça Kumari Geleneği

Nepal de Yaşayan Tanrıça Kumari Geleneği

0 173

Nepal asya kıtasının güneyinde, yerleşkenin büyük bir kısmı himalaya eteklerinde konumlanmış, ilginç mi ilginç bir gelenek olan yaşayan tanrıça ” Kumari ” ye sahip bir ülkedir. Başkenti Katmandu ve ülkenin 2020 yılı nüfus sayımına göre popülasyonu 30 milyon civarındadır. Resmi dil olarak Nepalce ‘yi kullanan Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti’nin resmi parası ise Nepal Rupisi’dir. Şimdi gelelim bu ilginç ülkenin en tuhaf geleneğine. Belkide dünyanın en ilginç geleneklerinden biri olabilir.

Nepal de Yaşayan Tanrıça Kumari Nedir?

Nepal de yüzlerce yıldır inanılan Tanrıça Kumari kulağa ilk olarak bir put, heykel veya cisim olarak gelsede aslında o bir küçük kız çocuğudur. Yaşayan bir kız çocuğundan tanrıça seçiyorlar. Belirli kurallar eşliğinde seçtikleri 2 ila 5 yaşındaki kız çocuklarını daha sıkı bir elemeden geçirerek aralarından birini kendilerine tanrıça olarak seçiyorlar. Kriterlerinden bazıları çocuğun bedeninde herhangi bir yara bere veya izin olmamasıdır. Ve çeşitli testlerden geçiriyorlar. Yılanlar, böcekler ve bazı hayvan testlerinin yanında dayanıklılık testide yapıyorlar. Tüm bu testleri geçen küçük kız çocuğunu kendilerine Kumari yani tanrıça olarak seçerler.

Kumari’nin aileleri ise bunu canla başla isterler. O kadar isteklidirler ki çocuklarını her Kumari seçimlerine hazırlarlar. Kızı Kumari olan aile kendini dünyanın en şanslı ailesi olarak niteliyor. 2 ve 5 yaşları arasında olan bu tanrıçalar, başkent Katmandu’da yaşarlar. Şehrin merkezinde olan büyük bir evde yaşıyorlar. Onlara ait olan bu evin sokağına girişler ise turislere paralıdır. Turist başına 10 dolar alıyorlar. Ama yerli halka ise bu sokaktan geçmek ücretsizdir.

Tanrıça Kumari ‘yi Görmek Mümkün mü?

Tanrıça Kumari ‘yi görmek tabiki mümkündür. Ama belirli saatleri var. Öğleden sonra saat 14:00 ile akşama doğru saat 17:00 da evinin balkonuna çıkar ve yüzünü halka gösterir. Sadece o saatlerde çıkar balkona, onun dışındaki tüm zamanını evde geçirir. Ayaklarını bir suyun içinde / sıvıda tutuyorlar. Ailesi de Kumari ‘ye o evde eşlik eder. Birlikte yaşadıkları evden Kumari’nin dışarıya çıkması yasak. Sadece dini törenlerde dışarı çıkabilir. Ama ailesi çıkabilir. Bu arada 2 belirli zamanda balkona çıktığında, tanrıçanın resmini çekmek kesinlikle yasaktır. Bu Nepal kanununda geçen bir yasaktır. Ama yinede turistler tarafından gizlice çekilmiş resimleri var.

nepal kumari

Kumari Ne Zamana Kadar Tanrıça Olarak Kalır?

Kumari daha öncede belirttiğimiz gibi 2 ila 5 yaşları arasında seçilir. Ama tanrıça süreleri 10 ila 15 yıl kadar sürer. Kumari’nin artık tanrıça olma özelliğinin yitirildiği an, o kız çocuğunun adet dönemine girmesi ile sonlanır. Ortalama ise 13-14 yaşlarına kadar tanrıça olarak kalırlar. O yaştan sonra ilk adet dönemi ile birlikte artık tanrıça değiller. Ama işin bir diğer tuhaf yanı ise Kumari’nin sonraki hayatıdır. Çünkü o küçük kız artık bir tanrıça değildir.

O kız çocuğuna çok cüzi bir para, yaklaşık ayda 40 dolara tekabül eden bir aylık bağlanır. Kumari evinden çıkarılır ve o küçük kız çocuğu artık yalnızdır. Evlenmesi ise katiyen yasaktır. Bir Kumari asla evlenmez ve daha bir çok kısıtlama ile yaşamaya çalışacaktır. Bu şekilde küçük kız çocuklarının hayatını bitiriyorlar. Mahfedilmiş bir yaşam ve işin en tuhaf kısmı ise bu durumu canla başla istekli olarak yapmalarıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.