Şerefiye Sarnıcı – İstanbul’un Gizli Tarihi

0 114

Şerefiye Sarnıcı, 428 ve 443 tarihleri arasında İmparator II. Theodosius tarafından, Bozdoğan Kemeri vasıtasıyla su depolamasını sağlamak amacıyla inşa edilmiştir.

Belgrad Ormanı ve civarındaki su kaynaklarından, Bozdoğan Kemeri kanalı üzerinden “Nymphaeum”, “Zeuksippos Banyoları” ve “Büyük Saray”a su taksimi yapılmaktaydı.

Sarnıç, 4. yüzyılda yapılan Binbirdirek Sarnıcı ve daha sonra 6. yüzyılda yaptırılan Yerebatan Sarnıcı ile birlikte İstanbul’un su ihtiyacını yüzyıllar boyu sağlayan su deposu görevini üstlenen eserlerdendir.

İstanbul’un Çemberlitaş semti, Binbirdirek Mahallesi Piyerloti Caddesi üzerinde bulunan sarnıcın üzerine 1910’larda Arif Paşa Konağı, 1950’li yıllarda ise Eminönü Belediye Binası yapılmıştır.

2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, Eminönü Belediyesi binasının yıkımı gerçekleştirilmiş, tarihi yapıya zarar vermeden binanın altında kalan, yakın zamana kadar pek bilinmeyen 1600 yıllık sarnıç ortaya çıkartılmıştır.

Dünya‘da Bir İlk: 360° Projection Mapping

Şerefiye Sarnıcı, Türkiye’nin ilk 360° Projection Mapping sistemine sahip müzesi ve dünyada bu sistemin entegre edildiği en eski yapı…

1.600 yıllık tarihi bir mekânla etkileşime girebileceğiniz, mekân algısını üç boyutlu tecrübe edebileceğiniz ve bunu yaparken de hem Şerefiye Sarnıcı’nın hem de İstanbul’un su kültürünün izini sürebileceğiniz bir deneyim sizi  bekliyor…

Şerefiye Sarnıcı

Şerefiye Sarnıcı

GİRİŞ ÜCRETLERİ
Girişler Tam:30 TL Öğrenci: 10TL. Müze kart geçerli değil.

ZİYARET SAATLERİ
09:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Daha fazla yer keşfetmek isterseniz buraya tıklamanız yeterli.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.