Yunanistan’da Ne Yenir Ne İçilir?: Yunanistan Yeme İçme Rehberi
Öyle ya da böyle hepimiz Yunanistan’a gitmişiz ya da gitme planları yapmışızdır. Gerek yakın olması, gerek yemekleri, gerekse kültürel mirası ile bizlere çok yakın olan Yunanistan’a yolum tekrar düştü. Bu kez Yunanistan yemeklerini tatmak için adeta gurme turu yaptım komşuda. Gelin Yunanistan’da ne yenir ne içilir hep beraber afiyetle okuyalım ve Yunanistan turu yapmadan önce listemizi hazırlayalım.
Yunanistan
Yunanistan, Türkiye’nin komşusu konumunda olup her yıl milyonlarca Türk turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bu ziyaretlerin sebebi kültürel miraslar olduğu kadar gastronomiktir de. Yunanistan iklim olarak ülkemizle benzerlik göstermektedir. Yaz aylarında genellikle ada ziyaretleri çoğunluktadır. Bunun başlıca sebepleri arasında kapı vizesinin etkisi büyüktür. Ayrıca Yunan adalarını gemiyle gezmenin keyfi de bir başka. Yunan adalarını gemiyle gezebilmek için vizeli ve vizesiz olarak iki tercihinizin bulunduğunu da tekrar hatırlatmış olayım. 🙂
Yunanistan konum itibariyle Ege iklimine sahip olup muhteşem plajları ve eğlenceli gece hayatıyla size muhteşem bir tatil fırsatı sunuyor. Ayrıca Ege mutfağını beğeniyorsanız Yunanistan tam size göre.
Şimdi gelelim asıl konuya. Yunanistan’da ne yenir diyorsanız sizi hemen aşağıdaki lezzetlere alalım.
Yunanistan’da Ne Yenir?
Yunanistan’da ne yenir sorusunun birçok cevabı var ve içlerinde hangi lezzetleri listeye dahil etmeliyim derken epey bir zorlandığımı kabul edeyim. Bana kalsa bu liste uzar gider… Ama Yunanistan turu yaparken mutlaka yemenizi önereceğim önceliklerim de aşağıdaki gibi…
1) Gyros (Döner)
Türk mutfağından da alışık olduğumuz bir lezzet olan ve çok da sevilen döneri Yunanistan’da da bulmak mümkün. Komşumuz bizim yaptığımız döneri kendince yorumlayarak farklı bir sunumla kendi halkına sunmuş ve adına da gyros demiş.
Bize düşen ise komşu ülkemizi ziyaret ettiğimiz de damak tadımıza hitap eden bu lezzeti tatmadan geri dönmemek. Bakalım bizim dönerimizden bir farkı olup olmadığını bulabilecek misiniz?
2) Souvlaki Kalamaki
Baktığınız zaman çöp şişi hatırlatıyor. Aslında çok da bir farkı yok. Komşu sokaklarında en çok tüketilen fast fooddur. Görüntüsü kadar tadı da çok leziz. Souvlaki Kalamaki hakkında bilmeniz gereken ana hatlar şu şekilde;
Bizdeki çöp şişten farklı olarak biraz daha büyük parçalarda et kullanılıyor. Tercihe göre domuz, tavuk veya kırmızı et olarak tüketilebiliyor. Hepsi de birbirinden lezzetli. Servis şekline gelirsek lavaştan biraz daha kalın pide arasına koyuyorlar. Ben elde yemek istemiyorum tabakta yiyeceğim diyorsanız da yine tabakta getiriyorlar pideyi de yanında getiriyorlar. Ek olarak bir de patates kızartması ekliyorlar.
Benim şimdiden karnım acıktı. 🙂
3) Tzatziki(Cacık)
Komşumuz Yunanistan bildiğimiz cacığa farklı bir yorum getirmiş. Adına da Tzatziki(caciki) demişler. Malzemeler hepimizin bildiği gibi basit tek fark yoğunluk. Bunun için de süzme yoğurt kullanıyorlar. İçeriğine daha yakından bakacak olursak süzme yoğurt, salatalık, sarımsak ve biraz da zeytinyağ. Bu malzemelerle bir cacık ne kadar kötü olabilir ki ?
Yunan rakısı olarak bilinen Ouzo’nun girdiği Yunanistan’da ne yenir derseniz caciki vazgeçilmez mezelerindendir. Rakı balık yapmayı sevenlerdenseniz bu lezzet benim çok hoşuma gitti ve eminim sizin de çok hoşunuza gidecektir.
4) Midye
Hepimizin bildiği midye yine burada çok popüler. Benim en beğendiğim lezzetler arasında. Fakat burada bizim alışık olduğumuz lezzetten farklı bir şekilde sunumu yapılıyor. Hepimiz midye dolma ve midye tavayı biliriz fakat burada çok farklı bir lezzetle karşılaşacaksınız.
Tabakta servis edilen midye içine sadece zeytinyağ ekliyorlar ve yanında da limon getiriyorlar. Daha sonra size düşen ise yanında gelen limonu midyeler üzerinde gezdirip afiyetle yemek.
5) Ahtapot Izgara
Denizden gerçekten babam çıksa yerim fakat Yunanistan’da tüm sülaleyi tüketebilirim. Deniz lezzetlerinin başında da ahtapot ızgara geliyor. Türkiye’dekinin aksine burada ahtapotları yakaladıktan sonra iki gün boyunca güneşte kurutuyorlar daha sonrası zaten malum. Izgaraya atarak pişiriyorlar.
Burada ahtapotları kesinlikle haşlamıyorlar çünkü ahtapotu haşlamanın lezzeti azalttığını düşünüyorlar ki bence haklılar. Ouzo sofralarının kesinlikle vazgeçilmezleri arasına gireceğinden adım gibi eminim.
6) Kalamar
Yine bizdeki kalamarların aksine kalamarı burada halkalar şeklinde bulamazsınız. Kalamarı burada ayaklarıyla servis ediyorlar. Bence çok da güzel yapıyorlar. Bir deniz canlısı anca bu kadar lezzetli olabilir.
Hatta benim size özel olarak tavsiyem bulursanız eğer baby kalamar sipariş etmeniz. Baby kalamarları hiç bir şekilde kesmeden bütün olarak masanıza servis ediyorlar. Bu haliyle de efsane bir lezzet olduğunu söyleyebilirim. Kalamarları kızartmanın aksine burada ızgara olarak denemenizi öneriyorum.
7) Greek Salad
Tartışmasız Yunan mutfağının favorilerinden. “Yunanistan’da ne yenir ” sorusuna verilebilecek en iyi cevapların başında gelir Greek Salad. Aslında çok bir özelliği yok fakat havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez ama kendileri çok lezzetli bir salatadır.
Kısaca anlatacak olursak domates ve salatalıklar iri parçalar halinde doğranıyor, içine biraz kırmızı soğan ilave ediliyor. Bununla bitiyor mu ? Tabii ki hayır. Üzerine kalın ve koca bir dilim feta peyniri ve biraz da siyah zeytin. Assolistler her zaman son gelir ve ana içeriklerden biri olan o muhteşem zeytinyağı üzerinde gezdirilerek afiyetle yenir. İsteğe göre biraz limon ve tuz ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
8) Feta Me Meli (Ballı Susamlı Feta Peyniri)
Yunan mutfağının efsane tatlılarından olan feta me meli‘yi kesinlikle tatmalısınız. Dikkat buradan sonra okuyacaklarınız ağzınızın suyunun akmasına sebep olabilir. Şimdi feta peynirini düşünün. “Feta peyniri nedir?” diyenleri duyar gibiyiz. Hemen cevaplayalım. Feta peyniri Yunanlılara özel bir peynirdir. Paketinden çıkarırsınız tavaya atar kızartır yersiniz. Hellim peyniri gibi düşünebilirsiniz. Fakat adamlar bununla yetinmemiş feta peynirini tavada kızartmış üzerine bal eklemiş ve son dokunuş olarak üzerini susamla süslemişler. Daha sonrada biz yiyelim diye önümüze sunmuşlar.
Bazı yerlerde yufkaya sarılı halde de bulabilirsiniz. Şaşırmayın. 🙂
Ee bu kadar zahmetten sonra yemezsem ayıp olur dedim ve yedim. Tadı nasıl mı ? Anlatılmaz, yaşanır diyorum.
9) Saganaki
Kesinlikle Yunan kahvaltısında vazgeçilmezimdir. Kıbrıs’ta hellim yerim Yunanistan’da da saganaki. Gerçekten muhteşem bir lezzet. Anlatılmaz yaşanır tadındaki lezzetlerden. Yunanistan’a gittiğimde neredeyse bir sırt çantasını sadece saganaki ile doldurup İstanbul’a öyle dönmüştüm. Yapılışı da bir o kadar kolay. Paketinden çıkar, tavaya at ve kızart. İşte bu kadar basit.
10) Musakka
Yunanistan’da ne yenir dendiğinde akla gelen bir diğer lezzet ise musakkadır. Bilinenin aksine musakka komşu da kıyma, patates ve patlıcan üçlüsünden yapılıyor. Son olarak da üzerine beşamel sos eklenerek fırına veriliyor.
Bildiğiniz musakka lezzetinden biraz farklı da olsa gerçekten çok lezzetli. Son olarak bir ufak tüyom daha var. Gideceğiniz yerde musakka siparişi verdiğinizde tek başınıza bitiremeyebilirsiniz. Malum porsiyonlar biraz büyük geliyor. 🙂
11) Kabak Kızartması
Bildiğiniz bütün kabak kızartmalarını unutun! Bu kabak kızartması farklı bir kabak kızartması. Kabakları ince ince doğradığınızı düşünün. Daha sonra ince ince doğradığınız bu kabakları una bulayın ve kızartın. Ortaya çıkacak enfes çıtırlıkta kabakları cips niyetine yiyebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak üzerine sarımsaklı domates sosu ya da sarımsaklı yoğurt yapabilirsiniz.
12) Kavala Kurabiyesi
Yunanistan’a gidip de Kavala’ya uğramadan olmaz. Peki Kavala’ya uğramışken Kavala kurabiyesi almadan olur mu ? Tabii ki olmaz. Kurabiyemizin ana maddesi badem. Badem seven herkesin bu lezzeti tatmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Tadıyla olduğu kadar yarım aya benzer görünümüyle de sizi kendisine çekecek bu kurabiyelerden sevdiklerinize paket paket hediye alabilirsiniz.
13) Loukoumades (Lokma)
Evet hepimizin bildiği gibi lokma tatlısını İzmir ile tanıdık. Fakat bir şey var ki bu işi Yunanlılar da çok iyi yapıyor. Hatta lokmaya farklı bir bakış açısı getirmişler. Çıtır çıtır kızaran lokmanın üzerine ekleyebileceğiniz üç farklı lezzet sunuyorlar. Bunlar nedir?
Yunanistan’da lokmanızın üzerine tarçın, bal ya da çikolaya gibi lezzetler ekleyerek geleneksel lezzetimizi farklılaştırabilirsiniz. Denemek isteyen bu üç malzemeyi aynı anda da ekleyebilir. Tercih sizin. 🙂
Yunanistan’da Ne İçilir?
Yunanistan’da ne yenir listesi kadar Yunanistan’da ne içilir listesi için de kısa birkaç lezzet eklemeyi ihmal etmedim.
1) Frappe
Komşumuzda bizdeki gibi çok fazla kahvaltı kültürü bulamayacağınızı baştan söyleyelim. Daha çok kahvaltıyı Frappe dedikleri kahveyle geçiştiriyorlar. Genelde de yanına fırından aldıkları hamur işi yiyecekleri tüketiyorlar.
Neyse gelelim asıl konumuza; Frappe. Yapımı basit olabilir fakat lezzeti tarif edilemez.
Bu kahve türü komşumuzda farklı bir kahve makinesiyle yapılıyor. Bizde ki Türk kahvesi gibi şekersiz, az şekerli, orta şekerli ve şekerli çeşitleri bulunuyor. Yapımında en başta ellerine uzunca ve büyükçe bir bardak alıp içerisine granül kahve ve su ilave ediyorlar. Tercihinize göre şekerinizi ilave ediyorlar ve daha sonra kahve köpürene kadar kahve makinesinde hızlı bir şekilde karıştırıyorlar. İşlem tamamlandığında süt isteyip istemediğinizi sorduktan sonra buz ve pipet ilave ederek size servis ediyorlar.
2) Mastika
Yunanistan’da fazlasıyla sevilen ve ana vatanı Sakız Adası olan sert bir içkidir. Adından da anlaşılacağı gibi Mastika(Sakız Likörü) sakız aromalı bir likördür. Yemekte veya yemekten sonra çok tercih edilmektedir.
3) Ouzo
Yunanistan’da ne yenir başlığı altında sıraladığımız tüm yemeklerin yanında tüketilebilmektedir. Bizim rakı kültürümüzü komşumuz Ouzo ile tamamlıyor. Tat olarak rakıyı andırsa da Ouzo’ya su kattığınızda tadı biraz fazla seyreliyor. Bu sebeple içerisine buz atılarak sek tüketmenizi tavsiye ederim.
Ouzo’yu da yine sevdiklerine hediye olarak alabilirsiniz. Eminim fazlasıyla hoşlarına gidecektir. Hem bu bahaneyle bakarsınız sizi yemeğe de davet ederler. 🙂
4) Reçina
Yunanistan’da tükettiğim favori içeceklerimden diyebilirim. Reçinanın tadı biraz beyaz şarabı andırıyor ve soğuk tüketildiği için sıcak yaz akşamlarına çok güzel eşlik ettiğini söyleyebilirim. Hemen hemen tüm restoranlarda servis edilen bir içecek olduğu için bulmakta zorluk çekmeyeceğinizden eminim.
Çok lezzetli ve bir o kadar da karın acıktıran yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Fakat sizin de karnınız benim ki kadar acıktıysa ve bu lezzetleri tatmalıyım diyorsanız sizi Yunanistan Turlarımıza bekleriz.